Skocz do zawartości



Dołączona grafika


Modyfikacja diety w przebiegu schorzeń wątroby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1
haszka

haszka

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • 47 postów
1. Dieta w chorobach wątroby

Wątroba jest gruczołem, składową układu pokarmowego i bardzo ważnym dla całego organizmu narządem.Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu homeostazy. Spełnia wiele funkcji: wydzielniczą,detoksykacyjną, metaboliczną, magazynującą.Wątroba wytwarza i wydziela żółć, która bierze udział w procesie trawienia tłuszczy, produkuje ważne białka krwi takie jak albumina, protrombina, fibrynogen. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, przekształcając je do glukozy a jej nadmiar magazynując w postaci glikogenu, neutralizuje toksyny, filtruje krew, bierze udział w procesie termoregulacji itd.

Ze względu na to jak ważne dla całego organizmu pełni funkcje, niewydolność wątroby odbija się negatywnie na pracy wielu układów, głównie: pokarmowego, oddechowego, nerwowego, immunologicznego, układu endokrynnego oraz skóry.

Do zaburzeń funkcji tego gruczołu może dojść z powodu różnorakich czynników: wirusów, bakterii, pasożytów, substancji chemicznych czy chorób innych narządów.

U niektórych ras obserwuje się zwiększoną skłonność do wybranych chorób wątroby.I tak u bedlington terrierów obserwuje się chorobę spichrzeniową miedzi. Przewlekłe zapalenie wątroby częściej dotyka ras takich jak: West high land terier, skye terier, doberman, rottweiler, mastiff neapolitański. Idiopatyczna marskość wątroby spotyka cocer spaniele, pudle średnie, labradory retrivery, teriery Szkocie. Wrodzone zespolenie wrotno-oboczne częściej jest notowane u Yorkshire terierów, sznaucerów miniaturowych, chartów irlandzkich, cairn terierów, buldogów angielskich i bob taili. Idiopatyczne zwłóknienie wątroby dotyka owczarki niemieckie a zapalenie wątroby zrazikowe rozwarstwiające spotykane jest w znacznego odsetka pudli, mastiffów neapolitańskich i rottweilerów.

Objawy kliniczne przy schorzeniach wątroby nie są jednak charakterystyczne co utrudnia diagnostykę. Do symptomów na które należy zwrócić uwagę należą: utrata apetytu, biegunka, spadek wagi, wymioty, zwiększone pragnienie, senność, apatia, osowiałość, ból, obrzęk brzucha, zażółcenie białek oka i dziąseł, krwawienia z dziąseł, gorączka, jasny kał, ciemny mocz, niezborne ruchy, obijanie się o meble, drgawki.

Niestety choroby wątroby wywołują objawy w dość zaawansowanym stadium, ponieważ narząd ten charakteryzuje się ogromną rezerwą czynnościową oraz dużym potencjałem regeneracyjnym. Z tego względu przy chorobach wątroby kluczową rolę odgrywa odpowiednio zmodyfikowane i wcześnie podjęte postępowanie dietetyczne.

Ograniczanie podaży tłuszczów u pacjentów z zaburzeniami wątroby nie jest zasadne. Pamietajmy iż to własnie zawartość tłuszczu dodaje karmie smakowitości , co jest ważne ze względu na utratę apetytu w przebiegu chorób wątroby. Zatem zaleca się karmę o umiarkowanej zawartości tłuszczu, w szczególności te produkty, które zawierają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Z powodu niewydolności wątroby dochodzic może do hipoglikemii, ważne jest więc aby posiłki dzielone były na kilka mniejszych podawanych co 3-4 godziny. Zawartość węglowodanów w diecie nie powinna przekraczać 45 %.
Dobrym źródłem węglowodanów złożonych jest skrobia kukurydziana, ryzowa z dodatkiem włokna pokarmowego zawartego np. w pulpie buraczanej, czy cykorii. W celu ochrony flory jelitowej należy stosować laktuloze lub wywar z siemienia lnianego. Warto rozważyć też czasowe stosowanie probiotyków.
Kluczową rolę odgrywa białko. W przebiegu schorzeń wątroby bardzo ważne jest dostarczenie łatwo przyswajalnego białka wysokiej jakości . Zalecane są białka złożone, bogate w rozgałęzione aminokwasy o budowie łańcuchowej (BCAA) zawarte w produktach mlecznych,roślinnych czy w drobiu. Ograniczenie podaży białka jest ważne przy zaawansowanych schorzeniach wątroby np. zespoleniu wrotno-obocznym,zaawansowanej niewydolności wątroby. Należy wtedy stsować dietę o zawartości białka nie większej niż 2g/kg masy ciała. Istotne jest dostarczanie białka o prawidłowym profilu aminokwasowym. Należy zwrócic uwagę w szczególności na zawartość aminokwasu argininy, której nie powinno być mniej niż 1-2% Sm karmy.
Niezwykle istotne składniki odżywcze wspomagające wątrobę to tauryna, arginina, witamina C, witamina E.
Tauryna jest składnikiem chroniącym przed cholestazą, rekomendowana dawka to co najmniej 0,1 s.m.
Arginina chroni wątrobę przed stłuszczeniem a dawka zalecana to 1,5-2,0% s.m.
Zawartość witaminy C dla pacjentów z chora wątrobą to minimum 70 mg na kg masy ciała a witaminy E ponad 400 jednostek na kg/mc.
Na rynku sa dostępne gotowe preparaty wspomagające funkcjonowanie wątroby. Polecane są te zawierające fosfolipidy np. z rzepaku wykazujące działanie ochronne i regeneracyjne dla hepatocytów. Zapobiegaja marskości wątroby hamując proces włóknienia jej zrębu, zmniejszając produkcje kolagenu przy jednoczesnym zwiększeniu produkcji enzymów go rozkładających.
Działanie żółciopędne wykazuja preparaty zawierające wyciągi z ostropestu plamistego czy karczocha. Mają także działanie detoksykacyjne i przeciwutleniające.
Rozmaryn lekarski jest rośliną o działaniu żółciopędnym, żółciotwórczym oraz wzmacniającym wątrobę.

Jeżeli u psa brak apetytu utrzymuje się powyżej 7 dni, występuje zwiększone zapotrzebowanie na wodę a co za tym idzie zwiększone wydalanie moczu czy stosowane sa w leczeniu leki zwiększające diurezę zalecane jest uzupełnienie podazy witamin takich jak: pirydoksyna, witamina B12, rybolawina, nikotynamid, kwas pantotenowy czy kwas foliowy.
Istotne jest także dbanie o odpowiednią zawartość elektrolitów takich jak potas, fosfor, magnez. Odpowiednią równowagę elektrolitową trzeba zapewnic podając płyny.

Należy pamiętać o możliwości zastosowania odpowiedniej diety weterynaryjnej w postaci gotowej karmy komercyjne o zbilansowanym składzie dopasowanym do zapotrzebowania organizmu w przebiegu chorób wątroby.





Bibliografia:
1. http://www.vetopedia...roby_u_psa.html
2. http://royalcanin.pl...-watroba-u-psa/
3. https://pl.wikipedia...rg/wiki/Wątroba
4. http://dieta.mp.pl/d...orobach-watroby
5. Berwid-Wójtowicz S.,Hołda K.,Ostaszewski P.:”Postępowanie dietetyczne w chorobach wątroby psów i kotów”Mag.Wet.2015,vol24,nr220,str.690-698.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników